Évről évre ismétlődő, nagyon fontos kérdés a számunkra, hogy hányan jelölik meg csapatunkat az elmúlt éves adójuk 1%-ának felajánlásakor, mint kedvezményezett? Idén 265 926 Ft összeg várható ebből a forrásból, ötven fő rendelkezett a javunkra. Ahogy minden évben, úgy 2019-ben is minden felajánlónknak hálásan köszönjük a segítségét. Felajánlóink tájékoztatására pedig készítettünk egy rövid elemzést is, hogy a kapott összeggel hogy is állunk helyi, országos szinten, azaz mihhez képest sok, vagy mihez képest kevés? 

Mi minden felajánlásnak örülünk, minden felajánlással el tudunk számolni, és garantáltan jó célra megy (termet bérlünk, eszközöket vásárolunk, próbálunk utánpótlást nevelni belőle).

Elemezzük a számainkat előbb 'városi' szinten:

  • "2000 Szentendre" - ezen székhelyadatokkal 46 420 200 Ft érkezik be kb. 116 civil kedvezményezetthez. És 7991 rendelkező ajánlotta fel adója 1%-t helyi avagy helyben jegyzett civil szervezeteknek.
  • A legnagyobbak jelentős forrásokhoz jutnak, még az ötödik helyzetett összegből is egy teljes évig üzemelnénk, nem kéne tagdíjat szedni a nyugdíjasainktól vagy a gyerekeinktől.
  • A legnagyobbak javára sok felajánló rendelkezett. A Szentendrei Árvácska (16,42 MFt-2892 adózó felajánló), A Pannon Mentőkutyás Alapítvány (2,887 MFt - 521 adózó); A Csepp Emberkék Koraszülöttekért Alapítvány (2,78 MFt/528); A Károsodott Újszülöttek és Koraszülöttek Rehabilitációja Alapítvány (2,664 Mft/468), a Macsakavilág Alapítvány (1,808 MFt/351)
  • A 116 helyi kedvezményezett ranglistáján egyesületünk a 25. helyen áll, azaz látszik, hogy nem csak úgy beesik, hanem aktív "kéregetés" is társul hozzá :)
  • A helyi sportegyesületek között pedig kifejezetten elöl vagyunk. Két lényegesen nagyobb "tőkeerejű" egyesülettel is fel tudtuk venni a kesztyűt, 90 fő támogatta a Szentendrei Kinizsi Honvédot, a Piramissal pedig szinte azonos a számunkra ajánlott adó 1% összege.
  • Az is látható, hogy a látványsport-egyesületek többségénél nem kell ennyire mélyre hajolnia. Számukra nem jelentős bevétel az adó 1%. Az egyik legnagyobb helyi sportegyesületet mindössze 20 fő támogatta az adója 1%-val, amíg pl. éppen ők tavaly -a mérlegadatok szerint- százszor akkora összegből csinálták a "helyi sportot", mint mi. Ami más dimenzió, ami nekünk élethalál, az máshol nem tétel. 

Nincs tehát okunk arra, hogy szomorkodjunk, ha pusztán a felajánlók számát, avagy a helyi összehasonlításokban elemezzük a teljesítményt. Nyilván népszerűtlen lenne azzal külön foglalkozni, hogy a helyi adó1% felajánlások közel fele hátrányos helyzetű állatoknak került felajánlásra, "hátrányos helyzetű sportolók" helyett. Az is megérne pár misét, hogy az országosan felajánlott 8,7 Mrd Ft-ból, ami 1,7 millió felajánlótól érkezett, Szentendre arányos részt vesz-e ki a 46 Mft-vel és a kb 8000 felajánlóval? Lehetne-e jobban ösztönözni ezt, lehetne-e a városi sportokra több figyelmet irányítani? Ám ezt ennél hosszabban nem elemeztük.

Országosan csak az"asztaliteinisz" szószedetet tudjuk elemezni.

  • 50 civil szervezet nevében tudtuk azonosítai a dedikált pingpongos célt (nyilván ennél sokkal több is akad, de a soksportos egyesületek elemzése nagyon komoly munka is lenne, és a sportok kimazsolázása pedig erőn felüli)
  • A Magyar Asztalitenisz sanyarú helyzetét jellemzi, hogy mindössze 1083 felajánlót találni, aki 5,955 MFt-t ajánlott erre a célra.
  • Ebben az összehasonlításban sem állunk tehát rosszul. A speciálisan szelektált listán a hatodik helyre kerültünk, a Dunaújvárosi pingpongosok,  a XII. kerületiek, a Szekszárdiak és a Szegediek, valamint a Békésiek előznek csak meg bennünket a heléyi adó1% összegek begyűjtésében.

Összességében:

  • Az elmúlt évekhez képest látszik egy pici előrelépés, idén érdemben tudtuk növelni a felajánlóink számát. Eddig évente 40-en voltkahozzánk jók, tavaly immár ötvenen.
  • Sajnos még mindig "nem akkora érdemben" érkezik ez a forrás, hogy bármennyire is függetleníteni tudjuk magunkat a legfőbb foprrásunktól, a tagi befizetésektől.
  • Az érkező összeg már elegendő évente egy új profi asztalra, de kettrőre még nem futja belőle :) Ma 12 asztalon edzünk, ha teljes a létszám, és évente 2 asztal lecserélése nagyon is éles igény lenne, hiszen versenyasztalok élettartamáról beszélünk...